Otthonfelújítási támogatás, hitel

2021.03.30
Felújítás
Felújítás

Otthonfelújítási támogatás

  Idén (2021) egyre több támogatást vehetnek igénybe gyermekes családok ingatlan vásárlása esetén.

  CSOK, ingatlan áfa csökkentés és visszaigénylés, ingatlan illetékelengedés. Ezekről korábbi cikkünkben olvashattok részletesen.

  Eddig viszont csak az ingatlanok vásárlását támogatta kiemelten az állam gyermekes családoknak, viszont 2021.01.01-től a meglévő ingatlanok fejlesztésére is létrehoztak néhány támogatást.
  Ezek közé tartozik az Otthonfelújítási támogatás.
  Mivel az igénybevétel feltételeinél az is szerepel, hogy ha 1 éven belül vásárolták az ingatlant, akkor is jogosultak a támogatásra, ezért az általunk készített újépítésű házakra is fel lehet használni a támogatást, ha a többi feltétel is teljesül.

  Támogatás feltételei:

  Kik vehetik igénybe?

  • Azok élhetnek a támogatással, akik legalább 1 gyermeket nevelnek (25 évét be nem töltött gyermekre érvényes), vagy gyermeket várnak (min. 12 hetes magzat).
  • Sajáttulajdonú otthon felújítására használható a támogatás.
  • 1 év munkaviszonnyal, vagy felsőoktatásbeli jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek.
  • Nem lehet köztartozása az igénylőnek.

  A felújítási költségeket a családnak kell előre megfinanszírozni, majd igényelhetik a támogatást, ami a költségek (alapanyag+ munkadíjak ) felét, maximum 3.000.000 Ft-ot jelenthet, ami később kerül kifizetésre.
  A támogatás fele részben finanszírozhatja a munkadíjat + fele részben pedig az anyagköltséget.

  A támogatás legalább jövő év végéig (2022.02.31-ig) elérhető.

  Elfogadható számlák dátuma: Legkorábban kiállított számla, amit elfogadnak a támogatáshoz a 2021.01.01 dátumú. A legutolsó számla nem lehet 60 napnál régebbi a benyújtáshoz képest.

  Azoknak, akiknek nincs lehetőségük saját erőből finanszírozni a munkálatokat rendelkezésre áll egy állami támogatású otthonfelújítási kölcsön felvételére.


  Otthonfelújítási kölcsön

  Maximum 6.000.000 Ft kölcsönt vehetnek fel a bankfiókokban felújítási célra a gyermekes családok.
  Garantáltan 3% alatti a kamat.

  Konkrét példák, mire használható fel, és mire nem a támogatás:

 •  A fejleszteni kívánt ingatlanban legalább 1 éve rendelkeznek bejelentett állandó lakcímmel - kivéve, ha 1 éven belül vásárolták az ingatlant.
 • Már meglévő napelemes rendszer bővítésére igényelhető a támogatás. Napkollektor, napelemes rendszer telepítése támogatható, ideértve a már meglévő rendszerek bővítését is. 

 • Lakótér bővülésével a felújítás nem járhat. Tehát nem igényelhető tetőtér beépítésére a támogatás. Új fürdőszoba kiépítésére sem igényelhető, ha már van egy fürdő az épületben.
 • KATA-s vállalkozó által kiállított számla elfogadható.
 • Ha a felújítandó lakáshoz külön helyrajzi számon szereplő garázst birtoklunk, akkor annak felújítására nem igényelhető a támogatás. Abban az esetben, ha egy telken (azonos helyrajzi számon) található a garázs a felújítandó házzal, akkor igényelhető a támogatás.
 • Konyhában a munkalap cseréje is elszámolható. 
 • Konyhába beépíthető gépek cseréje is elszámolható: de fontos, hogy különálló konyhai gépre nem számolható el.
 • A bontási költségeket abban az esetben lehet elszámolni, ha újat is építenek a helyére. EGy régi kémény, rossz kerítés bontási költségét, elszállítását, és új építését egyben lehet elszámolni. Külön-külön a munkálatokat nem lehet elszámolni.
 • Ha a felújítandó ingatlan 100%-ban a gyermek tulajdonában áll és a szülőknek nincs tulajdoni joga, akkor is igényelhető a támogatás, de csak abban az esetben, ha kiskorú a gyermek.
 • A kincstár 180 napig indíthat ellenőrzést. Ha addigra már eladja a felújítási támogatást igénylő tulajdonos az ingatlant, nem vonható felelősségre, nem éri semmilyen retorzió.
 • Állandó lakhelyként kell szerepelnie a felújítandó ingatlannak a gyermek lakcímkártyáján is. Ha csupán ideiglenes lakcímként szerepel, az nem elegendő a támogatás felhasználásához.
 • Elszámolható klímaberendezés beépítésére is.Kérdéseitekkel keressetek minket bizalommal!