CSOK, ingatlan kedvezmények 

2021.03.10


2021 több kedvező újítást hozott a ingatlanvásárlók számára. Ezeket az új kedvezményeket foglaljuk össze cikkünkben, hogy vásárlás előtt tisztában legyetek minden lehetőséggel.

Mi a CSOK és miben változott 2021-től?

A CSOK a Családi Otthonteremtési Kedvezmény rövidítése, amit korábban SZOCPOL-nak hívtak. A kedvezmény gyermekek után igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás, amiket ingatlancéljaid megvalósításához használhatsz fel. Ez azt jelenti, hogy a támogatás összegét nem kell visszafizetned abban az esetben, ha teljesíted a szerződés feltételeit.

A következő ingatlancélokra használható a támogatás:  

  • építés, 
  • új ingatlan vásárlás, 
  • használt ingatlan vásárlás, 
  • bővítés lehetnek. 

A korszerűsítés csak a Falusi CSOK keretein belül működhet.


Ki jogosult a CSOK-ra 2021-ben?

Meglévő gyerek(ek)nél: Élettársak, gyermeküket egyedül nevelő szülők és házaspárok is igénybe vehetik. Meglévő gyermek esetén a szülők életkorára nincs előírás.

Vállalt gyerek(ek)nél: azok a fiatal házaspárok jogosultak a támogatásra, ahol a házaspár legalább egyik tagja (vagy a férj vagy a feleség) 40 éves életkor alatti. Az életkort kizárólag a kérelem beadásakor vizsgálják.

Ki után vehető igénybe a CSOK 2021-ben?

Meglévő gyerek(ek)nél: 12 hetes magzati kortól egészen 25 éves életkorig. A nagykorú gyereknek nem kötelező iskolába járnia elég, ha 25 év alatt van.

Vállalt gyerek(ek) esetében: az igényléskor még csak tervezett később születendő gyerekek, akiknek az érkezésére határidőt is vállalnak a szülők. Új ingatlancél esetében maximum 3 gyermek vállalható, használt ingatlancéloknál maximum 2.

A támogatás feltételeit a 16/2016-os (új ingatlan) és a 17/2016-os (használt ingatlan) kormány rendeletben szabályozzák.

A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén: 

  • 1 gyermek esetén: 600 000 Ft
  • 2 gyermek esetén: 2 600 000 Ft
  • 3 gyermek esetén: 10 000 000 Ft

Amennyiben az új lakás vásárlására, építésre nyújtott CSOK feltételeinek nem feleltek meg, de a használt lakás vásárlására nyújtott CSOK feltételeinek igen, akkor a használt lakás vásárlására fordítható támogatás összege új lakás vásárlására, illetve építésre is igénybe vehető!

Többgyermekes családok új vagy használt lakás vásárlására, építésére speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a CSOK mellé max. 25 évre (CSOK + Hitel):

  • 3 vagy több gyermek esetén max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén max. 10 millió Ft-ot.

Újépítésű ingatlanok ÁFA csökkentés és visszaigénylés

2021.01.01-től bevezették, hogy az új építésű ingatlanok ÁFÁ-ját 5%-ra csökkentik a korábbi 27%-ról.
Természetesen a kedvezmény feltételhez kötött: 

  •   A kedvezmény feltétele, hogy az új építésű lakás 150 négyzetméter, illetve a családi ház 300 négyzetméter alatti legyen. Ez az általunk épített ingatlanokra teljesül, így a tőlünk vásárolt házakra igénybe vehetőek a fenti kedvezmények.


Újépítésű és használt ingatlanok illetékelengedése

Amennyiben az új ingatlanhoz CSOK-ot is igényel a vevő, a fenti 5%-os ÁFÁ-t is visszaigényelheti.

2021.01.01.-től bevezették, hogy amennyiben CSOK támogatással vásároltok új vagy használt ingatlant és az adásvételi szerződés 2021.01.01 után lett aláírva, nem kell megfizetnetek az illetéket. Az illeték alaphelyzetben a vételár 4%-a. Így ismét milliókat lehet spórolni.

Kérdéseitekkel forduljatok hozzánk bizalommal!