Érdemes ingatlanba fektetni a pénzünket egy válság küszöbén? 

2022.08.03

Attól függ, hogy milyen ingatlanról beszélünk!

A hírekben az előttünk álló válság kapcsán az ingatlanpiac növekedésének lassulásáról, extrém esetben az árak csökkenéséről lehet olvasni. Meglátásunk szerint az energiaválság, és a rezsicsökkentés részleges kivezetése árnyalja ezt a képet. 

Eddig a használt és az új lakóingatlanok között volt ugyan jelentős árkülönbség, de az árak együtt mozogtak (jellemzően felfelé). Az energiaárak drasztikus növekedése viszont várhatóan azt eredeményezi majd, hogy a régebbi, rossz energiahatékonyságú épületek vonzereje szélsőségesen csökken, hiszen ki szeretne rengeteg pénzért megvett ingatlanára havi szinten több száz ezres rezsiszámlát is fizetni?

Ebbe a kategóriába sorolhatók a belvárosi régi bérházak, melyeknek az építészeti jellege miatt még az energiahatékonysági felújításuk is roppant nehézkes és költséges, illetve a régi, szigeteletlen, gázfűtésű családi házak, melyek ugyan könnyebben korszerűsíthetők, de ez még mindig sokmilliós tétel, valamint rengeteg munka és idő.

Ehhez képest az új építésű házaknak évek óta igen szigorú energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelniük, valamint kötelezően elő van írva az olyan megújuló energiaforrások felhasználása is, mint a napelemes rendszer, mellyel az épület hűtéséhez, fűtéséhez és meleg víz előállításához szükséges energia is előállítható. Ennek következtében ezeknek az épületeknek az energiafogyasztása, így a rezsije is rendkívül alacsony egy azonos méretű, korszerűtlen épülethez képest. Amikor ez a különbség havi szinten százezres nagyságrendű, könnyen belátható, hogy az energiahatékony, új családi házak piaci értéke nem hogy csökkenni nem fog a közlejövőben, de a rezsicsökkentés további kivezetése, és a válság miatti egyre csökkenő kínálat miatt inkább növekedni fog.

Ha befektetési lehetőséget kerestek, akkor érdemes megnéznetek újépítésű családi házunkat a Budapesten a 18. kerületben: Pestszentlőrinc, önálló családi ház

Emelt szintű műszaki tartalommal bíró épület.

Kedvező hitel és vásárlási feltételei miatt jól értékesíthető a jövőben:

  • CSOK 10+15, 
  • állami kamattámogatású lakáshitel, 
  • zöldhitel, 
  • illetékmentesség, 
  • 5% Áfa visszaigénylés igénybe vehető.


Kérdéseitekkel keressetek bátran lenti űrlapunkon keresztül!