Újépítésű otthon kisokos - 1 - Párásodó ablak

2022.12.07

Újépítésű házaknak gyakori jelenség a belülről párásodó ablak. Ez nem másnak a jele, mint a jól szigetelő nyílászáróknak. Régebbi nyílászárók esetében -főleg ha 10+ éves fa nyílászáróink vannak- ezt azért sem tapasztaltuk, mert nem tökéletes szigeteléssel lettek beépítve, a fa keretek gyakran az idővel vetemedtek is, így apró rések keletkezhettek az ablakoknál, amin keresztül szellőzik a ház.
A fűtésszezon kezdetével sok újépítésű, vagy új nyílászárós otthonban tapasztalható, hogy a melegben felgyülemlett pára (fürdés, főzés, teregetés nagyban hozzájárul a pára képződéséhez) kicsapódik a leghidegebb felületen, jellemzően az ablak üvegen. 

Érdemes azonnal cselekedni, ha az első pára cseppek megjelennek az ablak sarkában, mert ha nem kezeljük ezt a helyzetet, akkor tered adunk a penészedésnek is, amit talán még a molylepkéknél is nehezebb kiűzni otthonunkból. 

Egyszerű a megoldás: naponta 3-5 alkalommal érdemes egy gyors szellőztetést beiktatni. Nem kell félni, hogy kihűl a lakás, mert elég csak 2-4 percig nyitva hagyni az ablakot, ami még nem hűti le a helyiségeket. A leghatékonyabb, ha a párát növelő tevékenységek után rögtön szellőztetünk egyet: fürdés, teregetés, főzés, illetve reggel, munka után hazaérve, majd lefekvés előtt is szellőztetünk.

A 18. kerületben elkészült családi házunk leendő lakóinak is ajánljuk majd a rendszeres szellőztetést, hogy ne legyen probléma a párásodásból. Ha ingatlan vásárlását tervezitek, akkor nézzétek meg újépítésű kertes házunkat, ami még keresi leendő tulajdonosát: Luxus családi ház - 18. kerület