Új Energetikai előírás 2021-től: Közel nulla energiaigényű követelményszint

2021.01.21

2021-től az új építésű ingatlanoknak és a már meglévő épületek jelentős mértékű felújításánál is teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait.
Ez azt jelenti, hogy ha nem teljesíti a megépült ház az előírt a követelményeket, akkor nem kap használatbavételi engedélyt, nem lehet beköltözni az épületbe.

Az építtető feladata az energetikai tanúsítvány és használatbavételi engedélyek megszerzése, így ezzel a vásárlóknak nincs feladata, azon túl, hogy ezek meglétét ellenőrizze vásárlás előtt, saját érdekében.

A szabályzat meghatározza, hogy az összesített energetikai jellemző maximálisan 100 KWh/m²a lehet. Ez a szám az épület egy négyzetméter alapterületére jutó, egy évi energiafogyasztását mutatja. Ha meghaladja a 100-at, akkor nem kaphatja meg a BB besorolást, ami a közel nulla energiaigényű szintnek felel meg. 
Ez az érték számításba veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályzást, a felhasznált energiahordozókat.

Az előírás tartalmazza, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az építőanyagoknak.

Egy következő kritérium, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha nem használ megújuló energiát az épület, akkor szintén nem kapja meg a BB besorolást. 
Mik azok a megújuló energiahordozók, amik közül választhatunk?

 • tűzifa, 
 • biomassza, 
 • biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, 
 • biogázok energiája, 
 • fapellet, agripellet; 
 • nap-, szél-, vízenergia, 
 • geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; 
 • illetve a távhő is ide tartozhat speciális esetekben

Az általunk épített házak természetesen megfelelnek az előírásoknak, a közel nulla energiaigényű követelményszintbe tartoznak. Mi már 2019 óta a tervezéskor ezt a közel nulla energiaszintet vesszük figyelembe, így nem okozott nehézségeket számunkra az új rendelet.

Milyen megoldásokat használtunk aktuális projektjeinknél, hogy megfeleljünk a szabályozásnak?

 • A siófoki építkezésnél a nappali, konyha, étkező részt fűtjük fatüzelésű kis kandallóval, így biztosítjuk a megújuló energiaforrást. Itt az elvárt minimum 25% megújuló energiához képest 64% a megújuló energia részarány épületünknél. Így sikerült lényegesen túlszárnyalnunk a minimum elvárást.
  ITT találsz bővebb információt építkezésünkről.
 • A XVIII. kerületi építésünknél hőszivattyús rendszer gondoskodik róla. Itt az elvárt minimum 25% megújuló energiához képest 78,9% a megújuló energia részarány épületünknél. Itt még nagyobb mértékben sikerült túlteljesítenünk a minimum elvárást.
  ITT találsz bővebb információt építkezésünkről.
Ha bármilyen kérdésetek lenne az energetikai előírással kapcsolatban, vagy az általunk alkalmazott megújuló energiaforrásokról, keressetek bátran!