Okosotthon Rendszer (Smart Home)

2021.01.15

Szinte már mindenki hallott az okos otthonról, de sokan a nem tudják, hogy valójában mennyi mindenben teheti kényelmesebbé és biztonságosabbá az életünket. Ebben a cikkben ezt fogjuk bemutatni.

  • Világításvezérlés
  • Árnyékolás vezérlés
  • Hőmérséklet vezérlés
  • Garázs / Kapuvezérlés
  • Biztonsági funkciók (csőtörés értesítés, tűz van jelzés)
  • Applikáción keresztül láthatjuk, ha mozgás van/volt a házban, azon belül is, hogy mely területeken.
  • Személyre szabott automatizációk

Az okosotthon nem abban merül ki, hogy a mobilunkról tudjuk vezérelni, hanem hogy
személyre szabott automatizációkat használunk.

Az első és talán legkényelmesebb rész a világítás automatizálása. Jelenlétérzékelők segítségével nincs szükség a kapcsolgatásra. Előre meghatározott időszakon belül - amit magunk bárhogy megadhatunk -, automatikusan a helyiségbe belépéskor felkapcsolódik a világítás. 
Vége az alvás előtti civakodásnak, hogy ki kelljen ki az ágyból és kapcsolja le a nappaliban égve maradt lámpát. Ezt a mobilunkon keresztül, az ágyunkban olvasgatva is megtehetjük ezentúl.

Akár vezérelhetjük a fűtést-hűtést. Ablaknyitáskor lekapcsolja azokat, így sok energiát megtakaríthatunk. A hőmérsékletet kényelmesen lehet állítani a telefonról.
A fűtés szabályozásának a másik nagy előnye a nyaralóknál igen hasznos. Ha szeretnénk egy téli hétvégére bevackolni magunkat a balatoni házba, akkor elég beállítanunk a telefonunkon, hogy érkezésünk előtt pár órával kapcsoljon be a fűtés. Így nem kell az első pár órát fagyoskodva töltenünk nyaralónkban.

A klímánál nem csak a hőfokot, hanem a lamellák szögét és a forgási sebességet is be lehet állítani.

A garázs / kapu nyitása is nagyban növeli a kényelmet és nem utolsó sorban a biztonságot. Nem kell többet a bejárat közelében, még guruló kocsiban keresgélni a kapunyitót. Az okos rendszernek köszönhetően be lehet állítani, hogy ha a GPS érzékeli, hogy az általunk bejelölt utca részhez értünk, akkor automatikusan elkezdje az ajtó / kapu nyitását. Ehhez csak a telefonunkra van szükség, nem kell az autóba beszerelni semmit sem.

A rendszer tudja, hogy az otthonodban mikor kell a redőnyöket felhúzni és leengedni, mivel a 
napkelte / napnyugta időpontjához lehet ezt is igazítani. Vagy bármilyen egyéb, egyedileg megadott időponthoz. Ki sem kell mozdulni hozzá az ágyból. Ha valakinek a napfény segít a könnyebb ébredéshez, akkor csak elég az ébresztő előtt 5 perccel beállítani a redőny felhúzását és máris jobban indul a nap.
A redőnyöket nem csak teljesen fel, vagy le tudjuk engedni, hanem azt is meg tudjuk adni, hogy hány százalékban húzzuk fel, vagy eresszük le azokat. Természetesen ablakonként külön módosítható mindegyik egység. 

Amennyire összetett beállításokra képes a rendszer, annyira egyszerű és átlátható az alkalmazás felülete.
3D modellen megjelenik házunk minden szobája, amiken látható például, hogy melyik helyiségben felejtettünk felkapcsolva egy lámpát. Egy egyszerű kattintással az adott szoba rajzára le is tudjuk azt kapcsolni, így a lámpa ikon is kialszik a képernyőn.
Minden változást vissza lehet követni a rendszer naplózásánál. Mikor volt nyitva a garázs, mikor változtattak utoljára a fűtés hőmérsékletén, stb. 
A kaputelefon kameráját is látjuk mobilunkon, így ha csöngetnek, de nem vagyunk otthon, akkor is tudjuk, hogy ki keresett minket.

Összefoglalva rendkívül egyszerű a felület, akár mobilon, tableten, vagy számítógépen használjuk.
Minden beállítást és a felhasználói felület menüpontjait is személyre lehet szabni.
Automatizálni lehet a különböző feladatokat, így nem kell minden műveletet napi szinten megadni.
Az ágyban ülve, vagy akár a házunktól távol is tudjuk irányítani otthonunkat.

Ha bármilyen kérdésetek lenne a rendszer működésével, vagy az ingatlanokkal kapcsolatban, keressetek bátran!