Nettó-bruttó alapterület? Nem mindegy miért fizetsz!

2021.08.11

Egyre gyakrabban futunk bele olyan ingatlanos hirdetéskbe ahol az értékesítő az alapterülettel trükközik. 

Ahhoz, hogy észrevegyük mikor próbálnak behúzni a csőbe az alapfogalmakat szükséges tisztáznunk.

Nettó alapterület: "Helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területe."

Bruttó alapterület: "Épületszerkezetek alapterületével növelt nettó alapterület."

Ebbe beletartoznak a falak, falburkolatok, ajtók alatti terület, gépészeti aknák, tartóoszlopok, stb.

Hasznos alapterület: "A nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m."

Itt fontos kiemelni, hogy olyan galériákat, tetőtereket amik 1,90m-nél kisebb belmagasságúak nem számoljuk bele a hasznos alapterületbe.
Tehát, ha látunk egy hirdetést, amiben nem egyértelmű, hogy mit értenek alapterület alatt, akkor
mindenképpen kérdezzünk rá, illetve ami a legbiztosabb, ha egy szakszerű alaprajzot kérünk az értékesítőtől. Ezen legyenek feltüntetve a helyiségek alapterületein felül a szélességek és hosszúságok is, amivel le tudjuk ellenőrizni az értékeket.


Sok olyan esetet látunk, ahol a bruttó alapterületet tüntetik fel és abban reménykednek, hogy a vevő azt hiszi az a hasznos alapterület. Vagy beszámítják az 1,90m belmagasság alatti részeket is.
Gyakori trükk, hogy a válaszfalak tengelyétől számítják a helyiségek méreteit, vagy a vakolást nem számolják hozzá. Ezekkel a megtévesztő számításokkal akár 20-30%-kal nagyobbnak hiheti a vevő
a hasznos alapterületet, mint amekkora a valóságban. És az ugye nagyon nem mindegy, hogy mekkora hasznos alapterületért fizetem ki ugyan azt az összeget!

Ingatlan vásárlásakor legyetek résen, kérdezzetek rá a részletekre, kérjetek alaprajzokat és nézessétek át szakemberrel, ha bizonytalanok vagytok!


Ha érdekelnek jövőbeni projektjeink, akkor írjatok lenti kapcsolati űrlapunkon keresztül!